Co kryją w sobie pierożki Ravioli robione w Bulwarze?

9 lipca 20200
20200305_173640-1-1280x960.jpg

Nasze specjalne menu zostało skomponowane przez dietetyk kliniczną dr Hannę Stolińską oraz specjalistów od suplementacji diety Dr.Ann’s w ramach akcji Bulwaru #WIEM CO JEM. Dzisiaj chcielibyśmy odpowiedzieć na dwa pytania: Co dokładnie znajduje się w naszych potrawach? Dlaczego, akurat te produkty?

Dobór produktów od początku działania Restauracji był dla nas najważniejszy. Dzisiaj dr Hanna rozpisała dla Was składniki z naszych buraczanych pierożków ravioli własnego wyrobu z serem Ricotta, pieczonymi kasztanami, miąższem z dyni piżmowej i orzechami laskowymi aromatyzowane świeżo tartą gałką muszkatołową i świeżo startym cynamonem.

Wszystkie składniki znajdziecie poniżej.

Ciasto na pierożki buraczane Ravioli:

Jak wiadomo odporność znajduje się w jelitach. Nasze składniki zostały dobrane tak, by działać pozytywnie na bakterie probiotyczne.

Mąka pszenna 650 – źródło błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit.

Sok wyciskany z surowych ekologicznych buraków– źródło błonnika pokarmowego, żelaza, kwasu foliowego oraz potasu. Składniki te wpływają na prace układy krążenia, gospodarkę wodną organizmu oraz mają wpływ na układ nerwowy.

Jaja całe od kur zielononóżek– źródło pełnowartościowego białka niezbędnego do budowania przeciwciał i wzmacniania układu nerwowego. Dobre źródło żelaza, selenu, cynku, witamin z grupy B oraz witamina A, będącym silnym przeciwutleniaczem.

Olej lniany to jeden z lepszych źródeł roślinnych, przeciwzapalnych kwasów omega 3. Również korzystnie wpływających na odporność, układ nerwowy. Dodatkowo kwasy te poprawiają metabolizm i wspomagają układ krążenia.

Dodatki:

Pieczone w łupinach kasztany jadalne– źródło wapnia, selenu, cynku oraz błonnika pokarmowego.

Miąższ wycinany z surowej dyni piżmowej – dobre źródło błonnika pokarmowego oraz beta karotenu. Beta karoten jest również silnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem wolnych rodników (niestabilnych cząsteczek, które powstają jako produkty uboczne metabolizmu komórkowego).

Orzechy laskowe, obrane, bez łupin: prażone i posiekane przed podaniem – źródło błonnika, wapnia, cynku dla dobrego stanu włosów i paznokci oraz dobrych roślinnych kwasów tłuszczowych omega 6

Świeżo starta gałka muszkatołowa– działanie przeciwzapalne

Świeżo starty cynamon– działanie przeciwzapalne oraz obniża stężenie glukozy w organizmie.

Kardamon mielony– działanie przeciwzapalne

Świeży drobno posiekany imbir – działanie przeciwzapalne

Świeża drobno posiekana kurkuma– najbardziej przeciwzapalna przyprawa, najlepiej podawać ją razem z pieprzem wtedy lepiej się wchłania. Wpływa szczególnie korzystnie na odporność, problemy ze stawami oraz wzmacnia układ krążenia.

Liście młodego szpinaku– źródło beta karotenu, żelaza, magnezu, białka, chlorofilu. Jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.

Klarowane masło wiejskie 90% – źródło witamin A i D, szczególnie ważnych dla odporności.

Ser Ricotta – źródło białka i wapnia

Sól, Pieprz, Trawa żubrowa

Jest jeszcze jeden tajemniczy składnik, który znajdziecie we wszystkich daniach BulwaRu. Co to takiego? Pasja do gotowania i codzienna współpraca całego zespołu.
Zapraszamy do zamawiania naszych dań.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Zapisz się do naszego newslettera

Jeśli zainteresowała Cię nasza oferta zostaw nam swój mail. Nasi subskrybenci mają dostęp do specjalnych promocji i rabatów.

Please wait…

Dziękujemy!


Adres

Restauracja BulwaR
Stary Rynek 37
Poznań


Godziny otwarcia

codziennie:
09.00 – 23.00


Zarezerwuj stolik

+48 533 181 171